ARCH ENEMY: War Eternal

ARCH ENEMY
War Eternal
Century Media

Vuosituhannen vaihteessa siihen hetkeen death metal -bändille eriskummallisella laulajarekrytoinnilla usemmankin leuan lattiaan loksauttanut Arch Enemy on vuosien vieriessä taantunut lähinnä antiteesiksi sille innovaattorille, jollaisena se koko lailla kankeassa genressään näyttäytyi. Viime vuodet bändi on näyttäytynyt lähinnä kitaristinsa Michael Amottin laboratoriona tavoitteenaan selvittää, kuinka virheetön ja turbotuotettu metallialbumi on ylipäätään mahdollista synnyttää.

Liekö sitten syy vokalistinvaihdoksen vai yksinkertaisesti säveltäjänsä heräämisen kehän kierron keskeltä, mutta ruotsalaisyhtyeellä kuulostaisi pitkästä aikaa olevan tekemisen meininki. Siinä missä joka albumi edelleen erinomaisen Wages Of Sinin (2001) jälkeen on kaunistelematta kulminoitunut muutaman hitin ja sen seitsemän sekundaraidan salaatiksi, riittää War Eternalilla ihmeteltävää alusta loppuun.

Yhtyettä pitkään riivannut samasta puusta -syndrooma näyttäisi vihdoin hellittävän. Harmi vaan, että edelleen liian usein jytäkän tymäkästi lanaavat hetket munitaan neonklassisilla välisoitoilla, joilla harvemmin on mitään tekemistä kappaleen muun sisällön kanssa.