Arvio: Alase ei pääse ihon alle – Ääripäät eivät kohtaa kakkosalbumilla luontevasti

Arvio julkaistu Soundissa 5/2023.
Kirjoittanut: Vesa Siltanen.

Arvio

Alase
A Matter Of Time
Inverse

A Matter Of Time on tunnelmallisen, proge-elementtejä sisältävän metallin saralla operoivan kotimaisen yhtyeen toinen pitkäsoitto. Debyyttiin verrattuna bändi on venyttänyt ääripäitä kauemmas toisistaan pääpainon pysyessä tummanpuhuvassa raskaassa fiilistelyssä. Raskaimmillaan louhitaan epätavanomaisia rytmityksiä hyvin matalalta djentin hengessä, keveimmillään liidetään herkissä ja hauraissa merkeissä.

Alasen vahvuudet lepäävät fiilistelyssä ja maalailussa, jota valtaosa levystä onneksi on. Propsit siitä, että yhtye pyrkii uudistamaan ilmaisuaan ja tuomaan siihen lisää sävyjä, mutta vaikka rytmikikkailut ja matalat möyrinnät tuovat vaihtelua ja istuvat parhaimmillaan kappaleisiin luonnollisesti, teknisimmät riffittelyt ja örinälaulut kuulostavat paikoin turhan väkinäisiltä, geneerisiltä ja kokonaisuudesta irrallisilta. Ymmärrän bändin ajatuksen näiden taustalla, toteutus ei vain ole vielä ihan yhtä sujuvaa ja ihon alle menevää kuin esikuvilla.

Huippuhetkiä, joita ovat levyn avaava Understanding The Waves sekä päättävä Ajan kysymys, lukuun ottamatta kokonaisuus jää debyytin tavoin hieman kliiniseksi taustamatoksi, jossa ei ole mitään vikaa, muttei saa aikaan kylmiä väreitäkään.

Lisää luettavaa