Arvio: Arjen Lucassenin illanvietossa viihtyvät niin Floor Jansen kuin Marco Hietalakin – Ayreonin livepaketti on tanakkaa progressiivista metallia

Ayreon
Ayreon Universe - Best Of Ayreon Live (dvd)
Mascot

Hollantilainen multi-instrumentalisti Arjen Anthony Lucassen on osoittanut, että tanakan progressiivisen metallin ja folkin hybridille löytyy yleisöä. Visionäärin Ayreon-projektit hakevat vaikutteita fantasiatarinoista, joiden toteutus kurottaa oopperamaisille tasoille.

Lucassenin monimutkaiset aivoitukset ovat taipuneet hankalasti lavoille, joten Ayreon on suhteellisen harvinainen näky keikoilla. Yhtyeen ensimmäinen performanssitallenne The Theater Equation (2016) valoi luottamusta siihen, että musiikki toimii myös elävässä muodossa.

Ayreon Universe levittää ruutuun viime vuoden syyskuussa filmattujen konserttien satoa. Peräti 30 kameralla ikuistettu kokonaisuus on odotetun tuhti kimppu sähköistä muhkeutta, mutta myös seesteisempiä hetkiä.

Valokeiloissa vilistää muusikoita joka lähtöön, mikä hieman heikentää illanvieton intensiteettiä. Nightwishin Floor Jansen sekä Marco Hietala eivät jää sirkuksen jalkoihin – maailmantähdet heittäytyvät tulkintoihinsa pirskahtelevalla intohimolla.

Tupla-dvd:ksi paisutettu paketti palvelee kuluttajaa täysipainoisesti, sillä kahden ja puolen tunnin keikan ohessa voi tarkistaa tunnelmat lavan takaa pitkän kaavan mukaan.