Arvio: Avant-garagea jo vuodesta 1975 – Myrskyn silmässä tajuntaa leipova Pere Ubu ei sorru löysään nostalgiaan

Arvio julkaistu Soundissa 5/2023.
Kirjoittanut: Jussi Niemi.

Arvio

Pere Ubu
Trouble On Big Beat Street
Cherry Red

Eiköhän siitä voi jotain päätellä bändin sisäisestä kemiasta ja musiikin verevästä ainutlaatuisuudesta, että hyvin moni muusikko on Pere Ubun 1975 alkaneella taipaleella yhä uudestaan palannut vokalisti-biisintekijä David Thomasin johtamaan pumppuun. Trouble On Big Beat Street on Ohion Clevelandissa syntyneen ”avant-garage” -yhtyeen 19. pitkäsoitto eikä todellakaan mitään löysää nostalgiaa. Bändi soundaa levyllä aivan loisteliaalla särmällä. Ote on riemastuttavan in your face.

Graham ”Gagarin” Dowdallin loputtoman mielikuvituksellisesti musique concretesta ponnistava syntetisaattorityö ällistyttää, samalla kun Keith Molinen kitarointi muistuttaa ilahduttavasti Captain Beefheartin Magic Bandista, joka ylipäätään asettuu tämän menon kummisedäksi. Kitaraakin pelaavan Alex Wardin klarinetti ja Andy Diagramin trumpetti pureutuvat tämän tästä ihon alle ja kuulostaa siltä, että ajoittain ulvoo Thomasin musettekin.

Myrskyn silmässä tajuntaa leipoo Thomasin teatraalinen vokalisointi, jossa epätoivo sekoittuu lakoniseen huumoriin sekä jäätävään ironiaan ja surrealismiin. Vinkkeli on niin hykerryttävän vino, että kuulijasta tuntuu kuin happo alkaisi vaikuttaa, kun mittasuhteet vaihtelevat oudosti: lattia kallistuu milloin ylöspäin, milloin alaspäin. Kuka tahansa friikki saa orgasmin näin lyhentämättömästä heittäytymisestä, streitit kuulijat luultavasti juoksevat ovelle, kun oma pikku järjestys alkaa rakoilla.

Lisää luettavaa