Ohion kovimmat veteraanit vireinä – Pere Ubu teki vanhoilla päivillään tanakan albumin

Pere Ubu
20 Years In A Montana Missile Silo
Cherry Red

Ohion osavaltion historian kovin bändi, avantgaragea soittava Pere Ubu on julkaissut levyjä tasaisen epätasaisesti vuodesta 1975. Sinä aikana bändi on onnistunut sekä uusiutumaan että säilyttämään sen oleellisimman ja tunnistettavimman fiiliksen omassa musiikissaan. Joskus selittämättömillä tavoilla. Pere Ubu voisi olla Amerikan The Fall, vaikka julkaisutahti onkin hitaampi. Tai keskilännen ainoa oikea krautrock-bändi.

Alueelle muutti aikoinaan paljon saksalaisia.

Mutta tärkein juttu: Pere Ubulle oli aina kunnia-asia ettei kokeellisuus saanut tulla rockaamisen tielle. Sillä oli aina yksi jalka classic rockissa. Uusimmalla levyllään bändi alleviivaa tätä faktaa pöllimällä yhden kappaleen nimen The James Gangiltä.

20 Years In A Montana Missile Silo olisi voinut ilmestyä melkein missä vaiheessa bändin historiaa tahansa, paitsi kenties 1980- ja 1990-lukujen vaihteen poppilevyillä. Tässä ovat kaikki ne elementit, joista bändin tunnistaa: David Thomasin ajoittain harhaileva laulu ja oudot, hetkittäin Captain Beefheartin mieleen tuovat lyriikat, bändiä näennäisesti kampittava abstrakti syna, joka kuitenkin osoittautuu kantavaksi rakenteeksi ja kerta toisensa jälkeen tanakkuudellaan yllättävä komppi.

Veteraanibändit tekevät harvoin näin pirteitä ja kiinnostavia levyjä.