Arvio: Deus on nyt tummasävyisempi ja synteettisempi – Nostalginen How To Replace It muistuttaa jopa Leonard Cohenia

Arvio julkaistu Soundissa 3/2023.
Kirjoittanut: Jari Jokirinne.

Arvio

Deus
How To Replace It
PIAS

Musiikillisesti kautta aikojen tärkein belgialaisbändi rikkoi yhdentoista vuoden levytystauon yllättäen. Vaikka yhtye oli toiminut varsinkin keikkarintamalla kohtuullisen aktiivisesti, olivat miehistönvaihdokset ja raportoidut terveyshuolet antaneet kuvan, että Deus on tulossa tiensä päähän. Onneksi näin ei ollut, sillä How To Replace It on pääosin hyvin mitat täyttävä Deus-teos. Worst Case Scenario- (1994) ja The Ideal Crash- (1998) mestariteosten rinnalle se ei luonnollisestikaan yllä, mutta muun katalogin rinnalla se pärjää mainiosti.

Vuodet ovat kohdelleet Deusia totutulla tavalla – terävimmät särmät ja vaihtoehtoisen rockin tunnusmerkistönä surisevat kitarat ovat jääneet sivuosaan ja tilalle on tullut tummasävyisempi, hieman synteettisempi äänimaailma. Paras esimerkki tästä on ennakkomaistiaisena levyltä julkaistu avoimen nostalginen, mutta kieltämättä upea 1989-kappale. Harvoin popmusiikissa voidaan verrokiksi oikeasti nostaa Leonard Cohen, mutta nyt liikutaan kieltämättä kaikilla tavoilla samoissa sfääreissä. Erityisesti Tom Barmanin syvän äänen myötä.

Oman merkittävän uuden lukunsa Deus-kaanoniin tuo myös levyn päättävä yli kuusiminuuttinen, kokonaisuudessaan ranskankielinen Le Blues Polaire. Ensimmäistä kertaa äidinkielellään operoiva Deus kuulostaa niin luontevalta, että tätä toivoisi kuulevan jatkossa reilusti enemmänkin.

Lisää luettavaa