Arvio: Epican mammuttitauti lievittyy hienolla välityöllä – The Alchemy Projectilla kuullaan runsasta vierailijakaartia

Epica
The Alchemy Project
Atomic Fire

Epica on ollut yksi niistä harvoista sinfonisen metallin bändeistä, jossa näiden kahden maailman puolet ovat todella yhdistyneet: Epican komeat orkestraatiot ovat aina saaneet rinnalleen kiemuraista, jopa progressiivista metallia.

Ilmankos Epica onkin tehnyt Design Your Universe- (2009), The Holographic Principle- (2016) ja Omega (2021) -albumeillaan genrensä parhaita levytyksiä. Tämä on ollut isosti kitaristi Mark Jansenin visionäärisyyden ja Simone Simonsin viinin lailla paremmaksi kypsyvän äänen ansiota. Levyjä onkin vaivannut ainoastaan lievä mammuttitauti.

Nyt Epica on jälleen uuden kokeilun äärellä: The Alchemy Project on vain 35-minuutillaan Epican mittapuulla kuin ep ja sen ideana ovat yhteistyöt. Seitsemän kappaleen varrella Epica on työskennellyt esimerkiksi Fleshgod Apocalypsen, Norjan Shiningin, Myrkurin ja suomalaisittainkin Insomniumin Niilo Seväsen kanssa.

Yhteistöidenkin kera The Alchemy Project kuulostaa Epicalta, ja hyvä niin, mutta jokaisella kappaleella on myös oma vahva identiteettinsä. Eri kumppanukset pääsevät yllättämään, kun yhdistelmät eivät tarjoakaan yksinkertaista 1+1=2-yhtälöä, vaan kokeilunhaluakin on löytynyt ja seikkailuista on aidosti nautittu kaikkien tekijöiden kesken.

Jos The Alchemy Project on vain rennosti tehty välityö, niin se on kuulijalleen poikkeuksellisen antelias sellainen.