Arvio: Mando Diao on iskussa – kuvitteellista rocktivolia käsittelevä levy on yllättävän tiukkaa rockia

Arvio julkaistu Soundissa 4/2023.
Kirjoittanut: Asko Alanen.

Arvio

Mando Diao
Boblikov's Magical World
Playground

Keski-Ruotsin Borlängessä parikymmentä vuotta sitten aloitellut rockbändi on välähdyksittäin tullut tietoisuuteeni ennen uusinta, 12. albumiaan. Lähin havainto on noin kolmen vuoden takaa SVT:n visailuohjelmasta På spåret, jonka husbandina Mando Diao esitti monipuolisen taidokkaasti musakysymysten covereita kantrirockista ja europopista trad-lauluihin.

Boblikov’s Magical World on yllättävän tiukka rocklevy, jossa on rehevien kitara- ja bassoriffien lisäksi monisävyisiä värityksiä ja rytmityksiä ylitse genrerajojen. Albumi on kooste ep-trilogiasta, joka on julkaistu huhtikuusta 2022 huhtikuuhun 2023.

Boblikovin maagisessa maailmassa rock on ilmavassa vapaaliidossa, jossa kitarat maadoittavat musiikin luovasti katurockiin, tarkasti testattuun elektroniikkaan sekä vahvaäänisen vokalistin Björn Dixgårdin täysipainoisiin tulkintoihin. Fantasia rocktivolia pyörittävästä fiksarista saa musiikillisenkin mielikuvituksen laukkaamaan omaperäisten melodioiden ja niihin kirjattujen outojen ja yleismaailmallisten mielikuvien yhteispelissä. Homman ytimessä on siltikin retrorockista omiin ulottuvuuksiinsa edennyt muusikkoryhmä, joka ei ujostele laittaessaan soitinnuksia alati uudenlaisiin yhteyksiin ja suhteisiin soittotoverien instrumenttien kanssa. Näin syntyy sitä luvattua magiaa ja kiehtovasti kulkevaa svengiä.

Lisää luettavaa