Arvio: Halme Prospektin uutuus on kuin audiounta – Bluespektor ei ole bluesia vaan sinistä hypnoottisuutta

Halme Prospekt
Bluespektor
Karkia Mistika

Bluespektor-levyllä on aavistuksen harhaanjohtava nimi, joka ei niinkään viesti yhtyeen musiikillista suuntausta, vaan sinisyyttä – levyn hypnoottista sävyä, joka valtaa kuulijan jo heti ensisekunneilla ja pitää otteessaan sen hamaan loppuun saakka.

Instrumentaalijazzista ja ”jostain muusta” koostuvan levyn tunnelma muistuttaa unennäköä, kappaleiden flow on kerrassaan huikeaa, soitinten harmonia hunajaa korville. Bändi tuntuu nousevan jatkuvasti uusiin sfääreihin, välillä itseltäänkin salaa. Improiluun perustuva orgaaninen soitanta ja totaalinen heittäytyminen tähän muusikoiden ykseyteen luo aavemaisen ilmapiirin, jota säestää milloin jouhikon melankolinen itku, milloin linnunlaulu, milloin voodoo-rytmiikka.

Soundi onkin jollain tapaa äärimmäisen suomalaista, mutta samalla niin kansainvälistä. Muutamasta uudelleensovituksesta sekä alkuperäissävellyksestä koostuvan albumin parasta antia on melkein 15-minuuttinen todella vaikuttava versio Dave Hollandin Conference Of The Birdsista, minkä voi todella nähdä sielunsa silmin teosta kuunnellessa – kuinka se kehittyy pikkutipusten parveilusta siivekkäiden kuoroon ja takaisin.