Arvio: Jos pisteitä voisi antaa elämäntyöstä, Jussi Raittisen uutuuden saldo olisi täydet viisi tähteä

Arvio julkaistu Soundissa 9/2023.
Kirjoittanut: Pertti Ojala.

Arvio

Jussi & the Boys
Rokaten tieni meen
Emsalö

Jussi Raittinen vietti syyskuista 80-vuotispäiväänsä juhlakonsertilla ja julkaisemalla keväällä 60 vuotta täyttävän The Boys -yhtyeensä kanssa uuden albumin. Rokaten tieni meen -levyllä merkkipäiviin osallistuu nykyisen The Boys -kokoonpanon lisäksi iso joukko bändin vanhoja jäseniä ja muita avustavia muusikoita.

Rokaten tieni meen on Jussi Raittisen juuria kiteyttävä ja uralleen luonteenomainen albumi. Rock ’n’ roll sellaisena kuin se 50-luvulla syntyi ja kantrimusiikki sen rinnalla ovat säilyneet Raittisen muusikkouden perustana. Levyn biisit ovat tyypilliseen tapaan pääosin käännös- tai muutoin lainamateriaalia, sillä omassa luomisessaan Raittinen on profiloitunut pikemminkin taitavana sanoittajana kuin säveltäjänä.

Rokaten tieni meen -albumin matka Elvis Presleyn vuonna 1956 Paralyzedina levyttämästä Melkein halvaannuin -avauksesta Esa Elorannan jäähyväistunnelmaiseen ja jousineen Jimmy Webb -klassikoista muistuttavaan Ehkä muistat minut -balladiin on pitkä ja antoisa. Ja jos Jussi Raittisen äänessä onkin vuosikymmenten tuomaa kulumaa, niin rock ’n’ roll- ja kantrisydämensä sykkii yhä täynnä lämpöä.

Jos pisteitä voisi antaa myös elämäntyöstä, niin Rokaten tieni meen -albumin saldo olisi täydet viisi tähteä.

Lisää luettavaa