Arvio: Kimaltelevaa raivoa ja villiä huumoria – Quasin kiertueen simuloimisesta tulikin uusi levy

Arvio julkaistu Soundissa 3/2023.
Kirjoittanut: Sami Nissinen.

Arvio

Quasi
Breaking The Balls Of History
Sub Pop

Jos Quasin musiikki riisuttaisiin rosoisesti rokkaavasta kuorestaan, jäisi jäljelle melodiset, 1950- ja 1960-lukujen karikatyyrimaiseen tyyliin naiivit poplaulut. Vain sanoituksista voisi tunnistaa yhtyeen punk-asenteen.

Urkuri-basisti-laulaja Sam Coomesin ja rumpali-laulaja Janet Weissin muodostama duo oli aikaisemmin pari myös siviilielämässä. Sittemmin eronnut kaksikko on jatkanut bändinä ja julkaisee jo kymmenennen levynsä, kymmenen vuoden odotuksen jälkeen. Oman musiikkinsa lisäksi duo sai 1990-luvulla tunnettavuutta toimimalla mestarillisen laulaja-lauluntekijä Elliott Smithin kiertuebändinä.

Kun Portlandin kadut olivat tyhjentyneet ihmisistä koronaviruksen vuoksi, eikä Quasi voinut lähteä tien päälle, pari sai idean: he käyttäytyisivät kuin olisivat kiertueella ja soittaisivat yhdessä joka ikinen päivä. Quasista tuli taas duon päätehtävä sekä keino ymmärtää maailmaa. Mullistavan yhteiskunnallisen tilanteen keskellä he loivat tukun melodisia kappaleita, jotka kimaltelevat raivosta ja villistä huumorista. Merkillinen ristiriita liittyy tosin siihen, että vaikka yhtyeellä on aksenttia myöten periamerikkalaiset maneerit, on sen musiikki pohjimmiltaan tyyliltään varsin ”beatleaanista”, kuten oli Smithinkin. Levyn lopettava The Losers Win on juuri niin hapokas slackeriyden julistus kuin vain Quasilta voi odottaa.

Lisää luettavaa