Arvio: David Ellefson death metalin kimpussa, uhka vai mahdollisuus? Dieth on nimekkäiden muusikoiden perushyvä bändi

Arvio julkaistu Soundissa 6/2023.
Kirjoittanut: Vesa Siltanen.

Arvio

Dieth
To Hell And Back
Napalm

Dieth on vasta muutaman vuoden ikäinen death metal -orkesteri, mutta sen miehistöltä löytyy kokemusta ja kilometrejä vaikka muille jakaa. Laulaja-kitaristi Guilherme Miranda on vaikuttanut Entombed A.D. -yhtyeessä ja rumpali Michał Łysejko puolestaan Decapitatedissa, eli vahvaa osaamista kuolometallin saralta ainakin piisaa. Trion outolintu on thrash metal -suuruus Megadethistä kenkää saanut basisti David Ellefson, jota ei yleensä näin raskaan jyräämisen parissa ole totuttu näkemään.

Kuten tällaiselta superbändiltä voi odottaa, on soitto tiukkaa ja tuotantopuoli kohdillaan. Miranda murisee ja örisee painokkaasti mutta selvästi artikuloiden. Musiikin paino on kiihkeästi sahaavissa riffeissä ja tuplabassarien tykittelyssä, mutta sekaan on heitetty myös kierrepalloja kuten melodinen Free Us All, letkeästi shuffle-kompilla etenevä Heavy Is The Crown, balladi Walk With Me Forever, jolla Ellefson esittelee ensimmäistä kertaa kykyjään liidilaulajana, sekä levyn päättävä kaunis instrumentaali Severance.

To Hell And Back on konkarien varmuudella ja kokemuksella louhimaa perushyvää ja vakuuttavaa ryskyttelyä. Häikäisevän tajunnanräjäyttäviä hetkiä se ei tarjoa, muttei totaalista skeidaakaan.

Lisää luettavaa