Arvio: Räiskyvän hienoja kappaleita koko karisman ja sielun voimin – Alman Time Machine on nimensä mukaisesti popmusiikin aikakone

Arvio julkaistu Soundissa 4/2023.
Kirjoittanut: Aki Nuopponen.

Arvio

Alma
Time Machine
Warner

En ole enää yhtään pahoillani siitä, että Alma on julkaissut levyjään verkkaisesti ja huolella itseään tarkastelleen kypsyttelyn jälkeen. Kun Alma julkaisee nyt kakkoslevynsä, se on maailmanluokan poppia. Alma on tähti.

Alman kanssa työskennelleiden tuottajien ja säveltäjien lista on vaikuttava: Elvira Anderfjäld (Taylor Swift, Tove Lo), Tove Burman (Au/Ra, Anna Of The North), Fat Max (The Weeknd, Maisie Peters) ja Decco (Dua Lipa, Selena Gomez). Tämä lista antaa vihiä siitä, millä nykypopin rikkaudella Time Machine soi, mutta levy on vielä paljon enemmän.

Time Machine sopii levyn nimeksi myös siksi, että se todellakin on kuin popmusiikin aikakone. Ajaton albumi, joka yltää popin menneille vuosikymmenille ja elää silti tätä hetkeä. Joukossa kuuluu pop-perintö Abbaa, Madonnaa, Britneytä, Pinkiä ja Katy Perryä myöten, mutta kaikki kuultava on sataprosenttista Almaa.

Alman persoona loistaa läpi kaikista levyn kappaleista. Jokaisella rivillä. Kaikissa herkimmissä ja revittelevimmissä laulutulkinnoissa, joiden särmää ei voi tekemällä tehdä.

Siksi namedroppailut saavat nyt riittää. Ne eivät tee oikeutta Time Machinelle, joka räiskyy vielä komeita kappaleitaankin enemmän Alman karisman ja sielun voimalla. Alman persoona loistaa läpi kaikista levyn kappaleista. Jokaisella rivillä. Kaikissa herkimmissä ja revittelevimmissä laulutulkinnoissa, joiden särmää ei voi tekemällä tehdä.

Liian moni artisti yrittää tehdä vain retroilua, tavoittaa nykyhetken tai luoda uutta. Alma joukkoineen onnistuu tekemään tätä kaikkea. Singlet Everything Beautiful, I Forgive Me, Summer Really Hurts Us ja Hey Mom Hey Dad ovat jo säväyttäviä otoksia, mutta riipaiseva Natalia, kitkerä Stupid People, huumaava Run Run Run ja ylevä I Will Survive ovat värikkään levyn huiput. Silkkaa juhlaa kaikki 13 kappaletta eivät ehkä ole, mutta kauaksi ei jäädä.

Nämä kappaleet on tehty soimaan savuisimmilla klubeilla hikisen yleisön joratessa elämänsä kyllyydestä. Ne on tehty täyttämään suuret areenat kiljuvilla faneilla. Ja näistä kappaleista voi nauttia kuulokkeet päässä, jokaiseen soundiin, eleeseen ja yksityiskohtaan tarttuen. Mitä muuta voi enää sanan kaikissa merkityksissä liikuttavalta pop-albumilta toivoa?

Muut artistin levyarviot

Lisää luettavaa