Arvio: Ruumisarkun kansi narahtaa taas – Vakavoituminen ei kuohi Coffinshakersin kauhukekrin ilmaisuvoimaa

Arvio julkaistu Soundissa 8/2023.
Kirjoittanut: Asko Alanen.

Arvio

The Coffinshakers
Graves, Release Your Dead
Svart

Horror-visioiden parissa holtittomasti rypevistä psykobilly-bändeistä poiketen jo 28 vuotta sitten Ruotsissa perustettu Coffinshakers löytää linjakkaamman tavan elätellä Draculan ja muiden elävien kuolleiden mainetta ja kunniaa. Johnny Cashin ääntämystä vakuuttavalla pokerilla jäljittelevä Rob Coffinshaker on kuin kotonaan kantribillyn kuvioissa. Kitaristi Fang säveltää tyyliuskolliset kappaleet ja soittaa puhdasoppiset liidit ja twangit. Komppikaksikko säestää kuin riivattuina. Taustoja eteerisesti uliseva vampyyrimorsian Rebecca antaa musisoinnille kaivattua temaattista syvyyttä.

Svart julkaisi viime syksynä aiemmasta tuotannosta mahtiboksin The Curse Of The Coffinshakers 1996-2016, joka sisälsi molemmat kaksi studioalbumia (1999 ja 2007) sekä kaksi bonusalbumia pikkulevyjä, demoja ja bändin kryptasta etsittyjä julkaisemattomat biisejä.

Graves, Release Your Dead on aito uutuus 16 vuoden tauon jälkeen. Mikään ei ole merkittävästi muuttunut, sillä samat jannut ovat nousseet ruumisarkuistaan ja jatkavat suoraan siitä, mihin jäätiin. Ehkä Rob hoitaa lauluhommat hiukan hillitymmin, eikä kajauttele haudantakaista nauruaan yhtä innokkaasti. Vakavoituminen ei kuitenkaan kuohi römeää Cash-vokalisointia eikä Fangin jäntevien kitarakuvioiden upeata kalmistokaikua. Biisien taso on erinomainen kautta koko kauhukekrin.

Lisää luettavaa