Arvio: Vesalan kiistämätön lahjakkuus ei auta – Näkemiin, melankolia on todella iloton poplevy

Arvio julkaistu Soundissa 2/2023.
Kirjoittanut: Joni Kling.

Arvio

Vesala
Näkemiin, melankolia
Warner

Melankolia on vaikeasti avautuva ja historian saatossa muuttunut käsite. Vielä vaikeampi on musiikkikritiikin väsyneimpiin kliseisiin kuuluva ”slaavilainen melankolia”, jonka avulla kotimainen popmusiikki yritetään usein irrottaa jostain yleismaailmallisesta ja jaetusta populaarin ekstaasista osaksi itäistä periferiaa.

Tuon stereotypian haluaisi haastaa – myös Vesalan uuden albumin nimessä hyvästellään alakulo. Välillä on silti pakko todeta, ettei lattea yhtenäiskulttuuri olekaan kuollut, vaan se palaa aina tasaisin väliajoin. Se on kuin yhdelle taajuudelle jumittunut mökkiradio, josta Gösta Sundqvistin, Agentsien, Maustetyttöjen ja Arttu Wiskarin äänet matelevat ulos toisiaan kertaavana ja vahvistavana aallonpituutena, joka vuodesta toiseen iskee johonkin apeaan rantaan tällä säänpiiskaamalla luodolla.

Näkemiin, melankolia on levy, joka hukkuu omaan monotoniseen tunnetilaansa. Varsinainen ongelma kuitenkin on, että samalla se pyrkii olemaan poplevy – vain todella iloton sellainen. Arkirealistinen apeus ei vaadi suurta draamaa tai valtavia musiikillisia nostatuksia koskettaakseen, mutta Jurekin tuottamia millenniumtrendikkäitä konetaustoja tai lattarikitaroita vasten tuntuu usein siltä, että levyllä keskustelee kaksi tekijää, joiden visiot eivät ole hetkeksikään kohdanneet.

Paula Vesalalla on poikkeuksellinen melodian lahja ja kyky alleviivata äänellään laajoja tunnetiloja. Kotimaisen popmusiikin kaanonissa hän on jo syvällä sisällä, mutta ehkä hän etsii siellä lopullista asentoaan. Kolmannen soololevyn kohdalla sen toivoisi löytyneen, mutta Näkemiin, melankolia ei tunnu etenevän mihinkään suuntaan artistiminän asemoimiseksi, eikä demomaisista biisintyngistä löydy verrokkeja tekijänsä vahvaan aiempaan katalogiin.

Tulevaisuuden kokoelmalevylle tältä välityöltä rankkautuisivat ehkä 00-luvun retrosynapopista muistuttavat Kysy mua ulos ja Miks pitää itkeä. Niissäkin on jokin nakuttava pohjavire. Laman lapsien iskelmätraumat?

Lisää luettavaa