VESALA: Vesala

Arvio julkaistu Soundissa 6/2016.
Kirjoittanut: Jari Jokirinne.

Arvio

VESALA
Vesala
Warner

Kaikki kunnia Jori Sjöroosin sävellyksille ja Mira Luodin rock-särmälle, mutta minulle Paula Vesala oli yhtä kuin PMMP. Paitsi että Paula näyttäytyi tahtomattaankin duon karismaattisena keulakuvana, loivat hänen sanoituksensa myös yhtyeelle sen tunnusomaisen sielun. Tämä tausta asetti Vesalan soolodebyytin riman korkealle, mutta en hetkeäkään epäillyt ettei hän pystyisi vastaamaan odotuksiin. Itse asiassa levyn ensimmäinen lohkaisu Tequila nosti isoja odotuksia entisestään. Hyvin radiosoittoa saanut kakkostäky Tytöt ei soita kitaraa puolestaan näyttäytyy nostalgian sävyttämänä muistelona pikkukaupungin elämästä, jossa jokaisen odotetaan noudattavan valinnoissaan ennalta määrättyä kaavaa. Itsekin 80-luvulla lapsuuden pienehkössä kaupungissa eläneenä on tekstiin helppo samaistua.

Ensimmäinen mielikuva Vesalan debyytistä on kaiken kattava seesteisyys – levyn kappaleet ovat hidastempoisia ja tuotannollisesti riisuttuja. Vesalan tulkinnalle ja ennen kaikkea teksteille on haluttu jättää isosti tilaa ja ratkaisua voi pitää täysin oikeana. Ainoa kokonaisuuden rikkova kappale, Älä tuu droppaa mun tunnelmaa, flirttailee kevyillä Karibian rytmeillä sinällään varsin onnistuneesti, mutta ehkä tämän siivun olisi voinut säästää toiseenkin tarkoitukseen. Kokonaisuuteen biisi ei kerta kaikkiaan sovi.

Vesalan tulkinnalle ja ennen kaikkea teksteille on haluttu jättää isosti tilaa ja ratkaisua voi pitää täysin oikeana.

Vähäeleinen tuotanto ei kuitenkaan tarkoita sitä että levyltä puuttuisi dynamiikkaa. Hyvä esimerkki tästä on dramatiikkaa uhkuva Tavallinen nainen, joka harkituilla elektronisilla viilloilla piirtää ilmoille todella järeän luokan tavaraa. Kappaleen yhtymäkohtia toiseen suomalaisen popin supernaiseen Chisuun ei voi olla huomaamatta. Yhteistä Vesalalle ja Chisulle on myös se, että he uskaltavat ottaa teksteissään esille arkaluontoisia, yhä tabuinakin pidettyjä asioita, esimerkiksi väkivaltaan ja seksiin liittyen. Vesalan debyytin tekstit nostavat näitä teemoja esiin muutenkin kuin mielikuvien tasolla. Hieno debyytti, kuinkas muutenkaan.

Lisää luettavaa