Arvio: Vinoa huumoria ja leikkisää autoritäärisyyttä Kraftwerkin hengessä – Spider Farmer on Arttu Tolosen leikkikenttä

Spider Farmer
A Futile Gesture
KHY Suomen Musiikki

A Futile Gesture on muun muassa Giant Robotista, Black Audiosta, Them Bird Thingsistä ja Riitaojasta tutun Arttu Tolosen ensimmäinen soololevy. Se ei kuitenkaan nosta tekijäänsä itsetietoisesti esille; pikemminkin Tolonen potkaisee pallon napakasti eteenpäin. Spider Farmer -pseudonyymin taakse piiloutunut taiteilija vihjaa levyn olevan ääniraita elokuvalle, jonka kuvallisen muodon kuulija saa luonnostella itse.

Vaikka ajatusleikki siirtää osavastuun kokonaisuudesta yleisölle, jäävät tulkinnat harvoin sattuman varaan. Kraftwerkin, Vangelisin ja Justicen hengessä työstetty äänimaailma hahmottuu johdonmukaisin vedoin silloinkin kun avainmelodiat sukeltavat pinnan alle. Komppilinjat pysyvät nokkelan määrätietoisina ja johtoteemojen vallattomuudessa on ripaus sävyttömyyteen asti kurkottavaa ehdottomuutta. Ilmaisutavan myötäsyntyinen autoritäärisyys antautuu monesti leikin kohteeksi, mutta vaistonvaraisia nyrjähdyksiä ja ilmakuplia mahtuisi levylle enemmänkin.

Kertojaäänensä Tolonen kaventaa – tai näkökulmasta riippuen laajentaa – abstraktioksi. Kappaleista löytyy toki helposti hahmottuvia tunneasetelmia, mutta loppujen lopuksi levyn synnyttämät mielikuvat piirtyvät maisemina tai fyysisinä tiloina pikemmin kuin sielullisina kokemuksina. Varsinaista henkilökuvaa pitääkin metsästää rivien väleistä. Siellä lymyilee usein vino huumori.