Bändi kuin mummolan villapaita – Iron & Wine palaa henkisille juurilleen

Iron & Wine
Beast Epic
Sub Pop

Sam Beam on artisti, joka elää väärässä ajassa. Jos Beam olisi syntynyt pari vuosikymmentä aiemmin, olisi hänen akustispainoitteinen, melodioita uhkuva ja ehdottoman luomu musisointinsa ollut paremmin kotonaan. Nyt Beam ja hänen henkiset kollegansa, kuten Calexico ja Fleet Foxes, tuntuvat hieman samalta kuin mummolan vintiltä löydetty villapaita – kotoisalta, mutta auttamattomasti tiettyyn viitekehykseen sidotulta.

Beast Epic näyttäytyy ennen muuta Sam Beamin paluuna henkisille juurilleen, eli toisin sanoen Sub Popin kaikenkattavaan maailmaan. Sub Popin hellässä huomassa Beamin on selvästi hyvä olla, silä kuudes Iron & Wine -nimen alla julkaistu pitkäsoitto on lähinnä kollaasi Beamin aiemmista levyistä. Sitä isompaa irtiottoa aiemmasta linjasta ei vieläkään nähdä – enkä usko että koskaan nähdäänkään – mutta esimerkiksi About A Bruisen psykedelinen gospel on jo melko lähellä tätä.

Harmi sinänsä, ettei Iron & Wine ole heittäytynyt täysin tämän epämukavuusalueen viemäksi, sillä vaikka akustinen leirinuotiokitarointi toimiinkin Beamin näpeissä hyvin, olisin itse kaivannut jo jotain muuta.