BLACK MOTOR: Yöstä aamun kynnykselle

Arvio julkaistu Soundissa 5/2013.
Kirjoittanut: Pekka Laine.

Arvio

BLACK MOTOR
Yöstä aamun kynnykselle
Lumpeela Julkaisut

Tämä ei ole uutinen, mutta sanotaan se nyt taas: suomalainen jazz voi hyvin.

Tampereelta päin puhaltava free-myrsky Black Motor on tärkeä osa tätä hyvinvointia. Jos Five Corners Quintetin, Timo Lassy Bandin ja Dalindeon tapaiset selkeän svengin perinnettä hyödyntävät aktit ovat raivanneet jazzille elintilaa klubikulttuurin suunnalta, Black Motor on tehnyt omalla sektorillaan raivaustyötä jyrkemmillä säädöillä.

Free jazz -termiin liittyy normimusiikkia kuluttavan tajunnassa aika negatiivisia mielleyhtymiä. Eikö se ole sitä teurastettavan sorkkaeläimen kuolinhuutoa musiikin muodossa? Sami Sippolan, Ville Rauhalan ja Simo Laihosen moottorikolmikko on kovalla sissiasenteella osoittanut, että vapaa jatsi voi olla monenlaista. Rauhaa soiva Yöstä aamun kynnykselle on väkevä muistutus siitä, että free on yhdeltä perusolemukseltaan äärimmäisen herkkää ja kaunista musiikkia. Järjellisiä sävelkulkuja ruton lailla karttavaa raivotautista saksofoniterroria ei tällä levyllä kuulla.

Black Motor levittää vapaasti hengittävän musiikin sanomaa tarjoilemalla läpeensä intensiivistä, spirituaalisesti latautunutta ja hyvinkin melodista soittoa. Erityisesti saksofonisti Sippolan melodialinjoissa on vanhan koulun balladitulkintojen romanttista paloa. Kun rumpali Simo Laihosen soittamat huiluosuudet vielä kietoutuvat osaksi meditaatiokudosta, aletaan olla todella avarien näkymien äärellä. 

Lisää luettavaa