BOBBY WOMACK: The Bravest Man In The Universe

BOBBY WOMACK
The Bravest Man In The Universe
XL

Johnny Cash ja Rick Rubin, Solomon Burke ja John Henry, Mavis Staples ja Jeff Tweedy, Gil Scott-Heron ja Richard Russell. Siinä lyhyt kertaus korkeaan ikään ehtineistä musiikin merkkihenkilöistä, joille sukupolvea tai paria nuorempi nimekäs tuottaja on antanut uuden soundin ja yleisön.

Nyt on vuorossa Bobby Womack, jonka yli 50-vuotinen ura on kulkenut gospelista ja doowopista 1960-luvun soulin syviin soundeihin, kantriin, blax­ploitaatioon ja lopulta myöhempien aikojen smooth soulin kautta spottivalojen ulottumattomiin. Elvyttäjäksi ilmestyi aina toimelias Damon Albarn apunaan jo Scott-Heronin kanssa työskennellyt XL Recordsin johtaja Richard Russell.

Kolmikko kokoontui muutamaan ripeään sessioon Lontoossa ja New Yorkissa, työsti Womackin ideat lauluiksi ja äänitti ne. Sävellystoimeen osallistui myös Womackin vanha työkumppani Harold Payne. Richards koordinoi rytmit ja sääteli sämplet. Albarn tarttui tarpeen vaatiessa kitaraan tai kilautteli pianoa. Varsinkin pianistina hän osoittaa ihailtavan tarkkaa ajoituksen ja tilanteen tajua.

Ikiaikainen spirituaali Deep River soi pelkän akustisen kitaran säestyksellä. Muilta osin homma etenee mallikkaasti digitaalisen nykyajan triphopahtavien biittien ja tyylien merkeissä. Uusiutuminen on perusteltua jo senkin takia, että ensiluokkaista retrosoulia julkaistaan nykyään melkoisesti. Silti esimerkiksi Love Is Gonna Lift You Upin soidessa vanhanmallisen sielumusiikin ystävän pää alkaa omia aikojaan sovittaa kappaletta rytmisektiolle ja puhaltimille.

Mutta jääköön makuasioilla spekulointi, kun tarjolla on ilahduttava tosiseikka: Bobby Womack kuulostaa 68-vuotiaana yhtä intensiiviseltä ja sielukkaalta kuin neljäkymmentä vuotta sitten.