CATHEDRAL: The Guessing Game

CATHEDRAL
The Guessing Game
Nuclear Blast

Viime vuonna 20 vuotta täyttänyt Cathedral on tehnyt paljon merkittävää työtä 1970- ja 1980-lukulaisen psykedeelisen doomrockin elävöittämiseksi. Samalla se on luonut oman tyylinsä, jonka ansiosta yhtye on aina ollut tunnistettavissa Cathedraliksi; niin äärihitaalla Forest Of Equilibrium -debyytillä (1991) kuin sitä seuranneilla groovaavammilla, välistä hyvinkin ganjankatkuisilla äänitteillä.

Tällä kerralla Cathedral tarjoaa kuitenkin pähkinän purtavaksi. Vaikka levy pohjautuukin vahvasti doomin rikkumattomiin perinteisiin, yhtyeen kokeilunhalu on samalla kasvanut jo lähes megalomaanisiin mittasuhteisiin. Vaikutteita on napsittu ilmeisimpien progekytkyjen lisäksi vähän rockista ja jazzistakin asti, lopputuloksen ollessa omituinen, stoner-doomin kautta suodatettu versio 1970-luvun proge-eepoksista. Omituisuudestaan huolimatta, tai juuri siksi, The Guessing Game onkin Cathedralin levyistä selkeästi retroin.

Levyä kuvaa hyvin se, että jo pitkässä avausbiisissä Funeral Of Dreamsissa Cathedralin tavaramerkki-groove lyö sopuisasti kättä LSD-tripin sound­trackia muistuttavan teatraalisen hippeilyn kanssa, eikä se kuulosta millään lailla väärältä. Sanalla sanoen, näin mielenkiintoisia levyjä ei julkaista usein. Ei suositella huumorintajuttomille eikä heikkohermoisille.