CLEANING WOMEN: ”U”

CLEANING WOMEN
”U”
Cobra

”U” on Cleaning Womenin kolmetoistavuotisella uralla vasta kolmas albumi. Edellisen Aelita-levynkin julkaisusta on ennättänyt vierähtää jo viitisen vuotta, ja se on tietokonemusiikin aikakaudella pitkä aika. Ainakin kokeellisemman konemusiikin ystävät ovat yhä enemmän tietoisia siitä, että mikä tahansa kilistin tai hyrrä on mahdollista prosessoida kuulostamaan miltä tahansa. Cleaning Womenin levyjä onkin kritisoitu yleensä siitä, että sen avantgardistinen dogmatiikka ja hämmentävä esiintyminen ovat olleet yhtyeen musiikkia kiinnostavampaa.

Uudelta albumilta voi aistia määrätietoisempia pyrkimyksiä oman musiikillisen muotokielen kehittämiseen. Yhtyeen lähtökohta kuuluu toki kappaleiden perkussiivisena klangina, mutta johonkinhan on nojattava. Levyllä esittäytyvät totuttua totisemmat siivoojattaret. Jos ensilevyn tanssittavista kappaleista tuli usein mieleen Aavikko ja Kraftwerk, on ”U”:n tunnelma huomattavasti lähempänä esimerkiksi Can-yhtyeessä kulttimainetta luoneiden Holger Czukayn ja Jaki Liebezeitin ääniarkkitehtonisia tyylikokeiluja.

Ulkomailla kiinnostusta herättänyt yhtye pyrkii kaiketi korostamaan suomalaista leimaansa. Tämän ilmentyminä kappaleissa on muun pseudoetnon ohessa runsaasti slaavilaista melodiikkaa.