Levyarvio: Cleaning Women on paljon muutakin kuin avantgardekolinaa – Pitkän tauon jälkeen kuullaan niin progea kuin soljuvaa bluesiakin

Cleaning Women
Intersubjectivity
Svart

Lähes kymmenen vuoden odotuksen jälkeen siivoojadaamit ovat täällä taas. Neljännellä albumillaan Cleaning Women on määrätietoisen kehittelyn tuloksena uudistunut ja samalla ikääntynyt arvokkaasti.

Orgaanisemman saundin ansiosta Intersubjectivity kuulostaa intiimimmältä kuin yhtyeen aikaisemmat tuotokset. Se on ehdottomasti myös tähänastisista levyistä monipuolisin. Bändin omintakeiset avantgardekolinat ovat edelleen läsnä, mutta eivät dominoi kokonaisuutta. Slaavilainen hoilaus on saanut rinnalleen laulun, josta pienimmätkin nyanssit erottuvat. Biisien lomasta pilkahtelevat niin Eintürzende Neubauten kuin alkuaikojen Depeche Modekin.

Levyn progressiivisen alun jälkeen 22-Pistepirkkomainen We Work It Out yllättää pehmeän soljuvalla bluesillaan. Je N’y Crois Pas tarjoilee utuista charmia ranskalaisittain. Matkan edetessä sukelletaan osittain teollisuusteknoisempaan atmosfääriin, kunnes paketin viimeistelee levyn kaihoisasti synapoppaava nimibiisi. Kyber-länkkärin särmikäs juoni kuljettaa ja antaa mielikuville laukkatilaa. Erikoisista itsetehdyistä soittimista tunnettu yhtye operoi livenä vieläkin kovemmin, joten tulevia keikkoja sopii odottaa innolla.