DAVE LINDHOLM: Ajaton on ajoissa

DAVE LINDHOLM
Ajaton on ajoissa
Johanna

Vaikka Dave Lindholm on yksi suomalaisen rockin suurmiehistä, hänestä tiedetään aika vähän. Toisin kuin uuden albumin Se on… kovaa -biisin päähenkilö, Lindholm ei ole antautunut turhan julkisuuden vietäväksi. Se on kunnioitettavaa varsinkin näin mitättömillä markkinoilla.

Omanarvontunto, omassa maailmassa oleilu ja pyrkimys pysyä asiassa kuuluvat Lindholmin lauluissa, joissa ei ole mitään opportunistista tai epävarmaa. Rumpali Kuja Salmen ja basisti Hannu Kilkin kanssa soitettu Ajaton on ajoissa on simppeli, tasapainoinen ja kulkeva bändilevy. Daven suomenkielisten albumien kauttaaltaan korkealuokkaisessa sarjassa se sijoittuu laadukkaampaan päähän.

Yksityisyyden varjeleminen ei tarkoita, ettei Lindholm antaisi itsestään mitään – pitää vain pysähtyä kuuntelemaan. Tuuli, Sivukadulla ja Niin kuin meri tuntee veden kertovat tekijästään paljon, samoin ikäerosta kertova 63 & 36. Tunne-elämää ja ihmissuhteita tutkailevien tekstien vastapainoksi Lindholm kirjoittaa erikoisista sankareista, kuten casanovatar Liljan Leistä, Ohion Napoleonista ja sanaleikkimielisesti nimetystä saarnaajastara Art Touristista.

Daven tupakan ja vuosien tummentama ääni kuulostaa makealta koko levyn mitalta, samoin hänen tyylitajuinen kitaransoittonsa.

Vähäeleisillä kitarakuvioilla käynnistyvät biisit muodostavat monipuolisen mutta linjakkaan albumin. Melankoliset Hiljaisuuden aika ja Kuka on oikeassa huomenna? tarttuvat korviin pienillä, lujilla ja kauniilla koukuilla, ja dylanmainen Art Tourist keventää raskasta aihettaan ilkikurisella renkutuksella. Se on… kovaa hölkkää pitkän matkan miehelle sopivin kantriaskelin, ja raikas Sivukadulla on ilmeinen keikka- ja radiohitti. Merikotka-instrumentaali voi olla mukana vain levyn pidentämiseksi, mutta täytepala päättää levyn tyylikkäästi.

Daven tupakan ja vuosien tummentama ääni kuulostaa makealta koko levyn mitalta, samoin hänen tyylitajuinen kitaransoittonsa. Levyltä löytää 60-luvun folkin ja folkrockin dna:n, mutta näiden puhtaiden laulujen tekijästä ei silti voi mitenkään erehtyä. Toista Daven kaltaista ei ole eikä tule.