Arvio: Dave Lindholm on yhä voimissaan – Laulu & kitara niputtaa 50 vuotta jatkuneen upean uran

Dave Lindholm
Laulu & kitara
Emsalö

Dave Lindholm aloitti soololevytysten uransa 50 vuotta sitten Isokynä Lindholmina. Love Records halusi hänen kirjoittavan lauluja suomeksi, mikä osoittautui kauaskantoiseksi ratkaisuksi, sillä hän kehitti lyriikat aivan omaksi kielekseen, katuslangin, tajunnanvirran ja mietteliään runollisuuden sekoitukseksi, joka rikastutti suomenkielistä rockia innoittamalla muita olevia ja tulevia sanoittajia uudenlaiseen ilmaisuvapauteen. Laulu & kitara -konserttisarjan uusi siivu Laiva ja ankkuri täydentää hienosti puolen vuosisadan kaaren.

Albumilla on lauluja ja kitaraa kaikkiaan 20 albumilta kautta vuosikymmenten. Esitykset on huolella jyvitetty 12 keikkapaikan tallenteista, Rovaniemen ja Helsingin väliltä kautta Suomen.

Lindholmin persoonallinen tyyli ja tulkintatapa eivät ole 50 vuodessa muuttuneet nimeksikään, ja kappaleet on ollut helppo koota yhteen luontevasti niiden iästä riippumatta. Vanhimmat rallit elävöittävät uudempia ja päinvastoin, tunnetuimmat iskusävelmät harvemmin kuultuja. Sitähän se kaikki on virittää rakastettavaan tunnelmaan, joka lopuksi tuudittautuu kaikkein kauneimpaan Pieni ja hento ote -lauluun. Välillä kompit tihenevät ja ääni voimistuu komeasti. Kazookin löytyy räikkymään Jazzikansa tulee -kappaleelle. Kahden vuoden takaisen soolotuplan Kun sä haluut voittaa -julistus kuittaa vahvasti livelevytyksen ja 50 vuoden jatkumon hengen.