DEVIN TOWNSEND: Ziltoid The Omniscient

DEVIN TOWNSEND
Ziltoid The Omniscient
Inside Out

Metallin monilahjakkuus Devin Townsendin soolo on konseptilevy, joka kertoo tarinan ulkoavaruudesta saapuvasta Ziltoid-hahmosta ja hänen edesottamuksistaan maan asukkien kanssa. Riita kansojen välillä alkaa pilaantuneesta kahvista ja kasvaa vähitellen intergalaktiseksi sodaksi, ja tarinan soundtrack sisältääkin yhtälailla huumoria kuin vakavasti otettavaa musiikkiakin.

Townsend vastaa rumpuohjelmointeja myöten kaikista levyn instrumenteista, ja toisin kuin aikaisemmilla soolotuotoksillaan, tällä levyllä voi kuulla paljon myös Strapping Young Lad -hengessä tehtyjä raskaampia sävyjä. Mukana on tietenkin paljon myös aikaisemmilta levyiltä tuttua ja turvallista HeavyDevyä, niin hyvässä kuin pahassakin.

Levyn musiikki tuntuu välillä jäävän huumorin ja tarinan kuljettamisen jalkoihin, mutta mukaan mahtuu silti useita kohokohtia. Elokuvamaisessa tarinankerronnassa Townsendin näkemys pääsee oikeuksiinsa, ja onhan hänen musiikissaan kautta aikojen kuultu mahtipontisia ja teatraalisia sovituksia, jotka ovat omiaan värittämään tällaista kertomusta. Sci-fi-maailmoja mallintavat kosketinvallit ja tanakka riffittely luovat autenttisen tunnelman, johon sekoileva Ziltoid istuu saumattomasti. Devin Townsend tekee yhä vakavasti otettavaa ei-niin-vakavaa musiikkia, joka antaa mahdollisuuden irrottautua arkirutiineista.