EDU KETTUNEN: Pomminpurkajan maanantai

EDU KETTUNEN
Pomminpurkajan maanantai
Kaiku

Jos kotoisista laulun­tekijöistä halutaan etsiä musiikillista downshiftaajaa, niin Edu Kettunen on yksi vahvimpia kandidaatteja. Kettunen jos kuka on luonut leppoistamisesta välittömästi tunnistettavan tyylin ja myös menestynyt sillä. Myös kolmastoista sooloalbuminsa Pomminpurkajan maanantai on johdonmukainen vastaisku päivän trendiksi ylennetylle hektisyydelle.

Levynsä puolitanakasti rockpoljentoisen nimiraidan jälkeen Edu Kettunen pohtii Sydämen asioita tutun alakuloisella tavallaan. Kappaleen akustisen kitaran helähdys tavoittaa yllät­täen samaa tunnelmaa kuin Laura Sippolan kevätjuhlainen radiohitti Kesäyö parin vuoden takaa. Maailma ilman sua puhuu odotetusti rakkaudesta ja Matkalla kotiin on albumin omalaatuisin tarina, jonka pääosissa ovat muun muassa elämäänsä säikähtänyt valon­arka goottityttö ja tyytymättömyyttään lääkitsevä liituraitamies.

Kuranen koira on kiekon bluesein esitys. Poikansa Joonathanin säveltämällä vispiläjazzisella Teeskentelijällä Edu Kettunen tekee ainoan selkeän poikkeuksen biisiensä jo ajat sitten tavaramerkiksi muotoutuneesta rakenteesta. Anna mun olla sun puolestaan virkistää Paul Simonin afroisen kauden mieleen tuovalla rytmikkyydellä.

Pomminpurkajan maanantai on taattua Edu Kettusta – niin hyvässä kuin vähemmän hyvässäkin. Yllätysten sijaan tarjolla on levyllinen surumielistä vähäeleisyyttä ja tasaisiin tempoihin vaivatta solahtavia sävelmiä.