Elektrosoundeja, voimabiisejä ja paluu rap-juurille – Mariskan Matadorista on moneksi

Arvio julkaistu Soundissa 10/2016.
Kirjoittanut: Karoliina Kantola.

Arvio

Mariska
Matador
Fried

Verkkosivullaan Mariska kertoo, että Oikee matador sai alkunsa andalusialaismiehen kertomasta tarinasta. Kappale – tai oikeastaan sen ensimmäiset kaksi säkeistöä – aloittaa Matador-albumin houkuttelevasti. Espanjalaishenkiset sanoitus ja kitaranäppäily ovat hauskaa kuunneltavaa. Sitten hauskuuden keskeyttää Tuomas Kauhanen. Feature-artistin laulu ja räpäytys ovat se punainen vaate kappaleessa.

Entiselle ei nimestään huolimatta kieriskele sydänsuruissa vaan ennemminkin laittaa jalan polkemaan. Haavoittuvaisesta naisesta ja renttuun rakastumisesta kerrotaan sen sijaan kappaleessa Typötyhjiin, joka hyppää levyn kärkikolmikkoon. Kappale on taattua sinkkuhittimateriaalia: kertosäe jää päähän soimaan muttei ala heti kyllästyttää.

Erittäin toimiva singlebiisi on myös Itserakkausjuttuu, jonka sanoma ja rytmitys ovat päinvastoin täpötäysiä. Kappale toiminee nuorten naisten ja miesten voimabiisinä vielä vuosi julkaisunsa jälkeenkin.

Tällaiset laulut sopivat Mariskalle parhaiten. Artisti palaa rap-juurilleen kappaleessa Maniton maleksija, mutta ehkei olisi syytä. Melodinen kertosäe jotenkuten pelastaa säkeistöjen kömpelöt riimitykset. Päätösbiisissä Kotiin puolestaan kuuluu elektrosoundeja. Se lajityyppi näyttää sujuvan Mariskalta mallikkaasti.

Lisää luettavaa