ERI ESITTÄJIÄ: C86

ERI ESITTÄJIÄ
C86
Cherry Red Records

1986 oli eräs popmusiikin käänteentekevistä vuosista. Mielenkiintoisen vuodesta teki se, että julkaistujen klassikkolevyjen (The Queen Is Dead, Skylarking, Evol − vain muutamia mainitakseni) impakti tuli esiin, jos ei viiveellä, niin hiljalleen tapahtuneen indierokin muutoksen myötä. Saman vuoden keväänä julkaistu C86-kasetti saattaa jälkikäteen ajatellen olla koko vuoden merkittävin julkaisu, samalla ollen kenties merkittävin koskaan julkaistu kokoelma-albumi.

Käytännössä musiikki on kuin The Smithsin tuolla puolen, sillä jokaista yhtyettä yhdistää byrdsmäisesti helisevät kitarat ja nätisti sanottuna haparoiva soittotaito. Kappaleiden aiheet kimpoilevat pääosin seksuaalisen turhautumisen, eli historian yleisimmän rakkauslaulujen aiheen, helppojen huumeiden ja esikaupunkialueiden ahdistuksen välillä. Tämän levyn kappaleissa ei pahemmin vastakaikua tule. Monelle kokoelman bändeistä C86-kasetti oli ensimmäinen keino tuoda musiikkiaan julki, joillekin se jäi myös viimeiseksi.

Musiikillisesti C86-yhtyeillä ei ollut mitään yhteistä punaista lankaa, ja yhtyeiden kappaleet poukkoilevat aurinkoisen nihilismin, punkin, psykedelian, ujon popin ja loungemusiikin välimaastossa. The Bodines, The Shop Assistants ja The Mighty Lemon Drops nousivat omalla kohdallani unohtuneiden, aikaansa edellä olleiden kitarabändien joukkoon. Onneksi sentään Primal Scream, The Pastels ja McCarthy saivat muutamaa vuotta myöhemmin ansaitsemansa sukseen.

Uusi kolmelle cd-levylle laajennettu kokoelma on malliesimerkki A-luokan uudelleenjulkaisusta. Ensimmäinen levy sisältää koko alkuperäisen kasettijulkaisun remasteroituna ja loput kaksi hyllylle jääneitä kappaleita. Molemmat enemmän garagen ja suoranaisen outoilun puolelle menevistä bonuslevyistä eivät häpeile varsinaiselle pihville yhtään millään tapaa, vaan pikemminkin antavat uutta perspektiiviä alkuperäisjulkaisulle, tai ainakin Geoff Travisin omaan levyhyllyyn.

Yleissivistykseen kuuluva C86 on upeasti koottu paketti väliinputoajilta väliinputoajille ja täynnä yhtyeitä, jotka olivat juuri ja juuri olemassa.