ERIC CLAPTON: Give Me Strength: The 1974 / 1975 Studio Recordings

ERIC CLAPTON
Give Me Strength: The 1974 / 1975 Studio Sessions
Universal

Tämä on paketti, jossa on periaatteessa hyvä konsepti ja jonka toteutuskaan ei ole huono, mutta joka ei vain loppujen lopuksi tunnu kauhean tarpeelliselta: Give Me Strength kokoaa yhteen Claptonin toisen sooloalbumin eli 1974 julkaistun paluulevy 461 Ocean Boulevardin, sen hännillä tehdyn jatko-osan There’s One In Every Crowdin ja Ocean Boulevardin kiertueelta julkaistun E. C. Was Here -livelevyn ja niiden aikoihin tehtyjä muita äänityksiä (kuten muun muassa Freddie Kingin kanssa Criteria-studiossa äänitetyn jamin). Mukana tuleva Blu-ray-levy pitää sisällään 5.1-miksauksen Ocean Boulevardista, sen alkuperäisen nelikanavaisen miksauksen ja There’s One In Every Crowdin nelikanavamiksauksen.

1974 Clapton oli onnistunut vieroittamaan itsensä heroiinista ja sivuprojekti Derek & The Dominosista ja 461 Ocean Boulevard oli hänen paluunsa rocktaivaan huipulle. Sen keskitempoinen, keskitien bluesrock asetti suunnan lähes kaikelle mitä Clapton teki 1970-luvulla. Sen iso pophitti oli Bob Marleyn I Shot the Sheriff, jolle Clapton ja hänen kakkoskitaristinsa George Terry sitten kirjoittivat nolostuttavan jatko-osan Don’t Blame Me There’s One In Every Crowdille. Se on pikemminkin kulttuurista ryöstöä kuin kunnioittavaa pastissia (Claptonin Marleyn maneereita imitoivine lauluosuuksineen), ja tuntuisi varmaan paljon kornimmalta ellei koko Claptonin ura niin pitkälti perustuisi juuri sen kaltaiseen bluesin omimiseen. Onneksi Clapton on kuitenkin nerokas jälkimmäisessä.

Studiomateriaalista 461 Ocean Boulevard bonuksineen (jotka osin poikkeavat 2004 tulleesta deluxe-painoksesta) on paketin parasta antia. There’s One in Every Crowd ei edelleenkään anna suurta syytä juhlaan, eikä Freddie Kingin kanssa äänitetty jami varsinaisesti tarjoa huikeata lisäarvoa. Jälkimmäinen groovaa kuitenkin hetkittäin rautaisesti ja laajennettu versio E. C. Was Herestä tarjoaa hienoja hetkiä. Ironista on, että vaikka tätä myydään alaotsikkoa myöten studiosessioilla, niin melkein parasta tässä ovat liveäänitykset.