ERIN: Sä osaat!

ERIN
Sä osaat!
Warner

Erinin puhkeaminen kukkaan erinomaisena laulajana ja mielenkiintoisena, persoonallisena lauluntekijänä oli hyvällä alullaan jo eloisalla Hunningolla-albumilla pari vuotta sitten. Sä osaat! on silti yllättävän kepeä ja ulospäin suuntautunut, koska Erin ei erehdy latistamaan kiistattomia lahjojaan muodollisesti kunnianhimoisemmalla tai rajojaan testaavalla tekovakavalla työstöllä. Hänen taitonsa kun on selvästi ja taidokkaasti valppaamman ja optimistisemman tunnelman, lyriikan ja kuulijoille avatun vuorovaikutuksen luomisessa.

Laulutekstit eivät jysähdä liian lopullisiin johtopäätöksiin tai tunteiden tervaan, vaan pohtivat raikkaasti ihmisen rooleja pikkuvanhasta lapsuudesta pitemmissä suhteissa kulkeviin virtauksiin. Vanhanaikaisen valssin lennokkaaseen muotoon sovitettu Väärä mies on hyvä esimerkki mietelmistä, joissa suloisen tyydyttäväkin elämä saattaa kantaa mukanaan kokeilematta jääneiden vaihtoehtojen kaihon. Ja silti kaiken onnen ja suopean karmankin voi hyväksyä niin optimistisesti kuin vain osaa. Ainahan ovat olemassa ne Toiset mimmit, jotka saavat luvan sietää sen toisen vähemmän kiehtovan puolen asenneilmastosta.

Kiitettävä ”sanoma” albumilla on myös otsikkoa myöten korostettu osaamisen ilo, joka tuo mieleen Milla Paloniemen suositun sarjakuvablogin. Alkuperäinen nimi En vaan osaa! muuttui ennen pitkää Osaan!-muotoon, kun Kiroilevan siilin piirtäjä etsi, löysi ja raportoi aina vain uusia ilmaisumuotoja ja oman elämän iloja. Erinin levyllä tämä oma osaaminen saa palkintonsa, kaipaamansa hengen ja sävykkään akustiikan myös juuri oikeankokoisesta ja aurinkoisesti musisoivasta studio-orkesterista.