ETERNAL TEARS OF SORROW: Before The Bleeding Sun

ETERNAL TEARS OF SORROW
Before The Bleeding Sun
Spinefarm

Viisi vuotta paussia ja uudistunut kokoonpano. Silloin voi arvata, että muutoksia on tapahtunut. ETOS:n kohdalla ne ovat merkittäviä, osin hämmentäviä, mutta onneksi yhtye ei ole saanut riuhtaistua itseään irti juuriltaan.

ETOS:n viidennen levyn kuuntelu lähtee liikkeelle sekavissa tunnelmissa. Joskus yhtyeelle saattoi etsiä rinnastuskohteita vuonojen maasta, mutta nyt moinen on turhaa. Bändin rankkuus on muuttanut muotoaan mahtipontisempaan suuntaan. Vahvojen melodioiden roolia alleviivataan kosketinsovituksilla, jotka oikeastaan hyökyvät ylivertaisina sävellysten yli.

Sikäli ETOS on kai tullut jonkinlaiseen tienristeykseen, että lauluosuuk-sien puolesta murinavokaalien tarpeellisuus on vähän niin ja näin, sillä puhtaat osuudet tekevät selvästi paremmin oikeutta kappaleille. Yhtye on haalinut taustakuoroon Suomen huippunimiä, ja se kyllä kuuluu. Etenkin naislaulajan tärkeyttä eräiden biisien kohdalla ei voi riittävästi korostaa. Varsinkin Sakura no rei kohoaa uusiin ulottuvuuksiin naisäänen ansiosta, jos kohta sävellys itsessäänkin on poikkeuksellisen hieno.

Before The Bleeding Sun -levy on hyvistä puolista huolimatta hieman sekava, epäyhtenäinen kokonaisuus. Pieninä paloina levyltä löytyy hienoja tunnelmia ja äänimaisemia, mutta kai yhtyettä uskaltaa syyttää lievästä linjattomuudesta.