ETERNAL TEARS OF SORROW: Chaotic Beauty

ETERNAL TEARS OF SORROW
Chaotic Beauty
Spinefarm

Pudasjärven pojat ovat pistäneet kokoonpanonsa lähestulkoon kokonaan uusiksi sitten edellisen levynsä, joka oli tehokas näyttö pohjoisen miesten käsityksestä siitä, miten black metal ja melodisuus pannaan ojennukseen samassa paketissa.
Vielä edellisen levynsä Vilda Mánnun aikoihin bändi saattoi olla kokoonpanoltaan epätäydellinen, mutta tällä hetkellä se on kaikin puolin ehjä. On tavallaan ironista, että ETOS on nimennyt uuden levynsä Chaotic Beautyksi, koska siinä ei oikeastaan ole mitään kaoottista. Yhtyeen kolmas levy vaikuttaa hyvin tarkkaan harkitulta kokonaisuudelta, jossa ankara ja raju black metal lyö kättä hienosti viritettyjen melodioiden kanssa. Bändin sovituksissa on uutta ilmavuutta, ja koskettimien sekä Kimberly Gossin tuomat säväykset tarjoilevat selkäpiitä kihelmöiviä jännitteitä.
Chaotic Beautya ei voi olla kokonaan vertaamatta norjalaisten heimoveljien töihin, koska heitä kuitenkin pidetään jonkinlaisena tienraivaajana mustan metallin vivahteita omaaville bändeille. Norjalaisillakin on omat osaajansa, mutta lännestä kannattaa katsella kateellisena tänne päin. ETOS on hyvä esimerkki siitä, miten hienolla tavalla meikäläisessä pohjoisessa ulottuvuudessa kauneus, rujous sekä rankkuus tukevat ja täydentävät toisiaan sulassa sovussa.
ETOS kuuluu niiden harvojen bändien joukkoon, jotka määrittelevät metallin rankkuuden ja rajuuden harvoin kuulluilla keinoilla. Vihaisuutta ja tuskaa ei tarvitse sylkeä silmille, vaan sen voi verhota salakavalasti kauniiden melodioiden harsoon. Ja sekös vasta tehoaa.