EUROPE: Last Look At Eden

EUROPE
Last Look At Eden
Universal

Pelkillä vanhoilla meriiteillä ei Ruotsinkaan virallisella listalla paistatella. Last Look At Edenillä Europe nappasi listan piikkipaikan, joka oli viimeksi sen hallussa vuoden 1988 Out Of This Worldillä. Vuonna 2003 alkanut uusi kierros tuottaa tosissaan hedelmää.

Bändi on todennut, että Last Look At Eden on Europea omimmillaan, mutta matka tälle levylle vaati kaksi raskaampaa albumia. Kahdeksatta studioalbumia värittääkin klassisen kuuloinen hardrock. Tämä lienee lähimpänä musiikkia, jota kuunnellen Europen muusikot kasvoivat aikuisiksi, sillä biisien juuret hakeutuvat 70-luvun lopun murevaan, bluesimpaan hardrockiin ja heavyyn, eikä Whitesnake-huomiota tarvitse Catch That Planen kaltaisten biisien kanssa kauan odotella. Musiikillinen imago on kaukana 80-luvun pörhelötukkaisesta liimailusta, sillä jopa balladit kääntyvät voitoksi säntillisinä ja pelkistetyn tarttuvina.

Last Look At Edenin rallit palauttavat Europen kateissa ollutta uskottavuutta niille, jotka 80-luvun kiiltokuvalirkutusten tahrimina uskaltautuvat haasteeseen tarttumaan. Juureva hardrock on laji, jolla saa korjattua paljon vääryyttä.

Kitaristi John Norumin mukaan tässä on vuosikymmenen paras rocklevy. Ei nyt sentään, mutta huomattavan rouhea yllätys kylläkin.