EUROPE: Start From The Dark

EUROPE
Start From The Dark
Epic

Europe ei oikein ollut huudossa vakavamielisten hevimiesten joukossa vuonna 1986, jolloin bändin läpimurtolevy The Final Countdown ilmestyi. Musiikkia pidettiin liian lällynä, jätkien hiukset olivat vähän liiankin söpösti kiharalla ja meikki paremmin kuin mimmeillä keskimäärin. Bändin biiseissä kuitenkin oli jotain, joka tuntui salaa vetoavan kovimpaankin kundiin.

Europen klassikkokokoonpano ratsastaa 80-luvun aallonharjalla, mutta tämän päivän yhtyeellä on kovin vähän tekemistä kasarin kanssa. Eikä kyllä tarvitsekaan olla. Europe ei nykyisellään ole kovin raskas, ja ne kasarivaikutteet ovat väistyneet fiksusti takavasemmalle jonkinasteisten grunge-vivahteiden ja rock-painotteisen musiikin tieltä. Kappaleissa on sopivasti rosoisuutta, mistä kiitos kuuluu pitkälti John Norumin hillitylle, mutta napakalle kitaratyöskentelylle.

Musiikillisesti Europe ei tunnu haluavan ratsastaa vanhalla maineellaan. Bändi on kypsynyt hyvän maun mukaisesti ja voi hyvin kuvitella sen olevan nyt sellainen kuin se olisi, jos ura olisi jatkunut katkeamattomana kasarivuosista. Start From The Dark ei ole hittilevy sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta silti levystä saa paljon irti. Ei Europe ole sittenkään ihan turha bändi.