FATES WARNING: Theories Of Flight

FATES WARNING
Theories Of Flight
Inside Out

Melodisen progressiivisen metallin pioneeri Fates Warning ei muuta voittavaa kaavaa Theories of Flightilla. Soitto on hienostuneen polveilevaa ja kappaleissa leijunta ja rymistely ovat ihailtavassa tasapainossa. Ray Alderin tyylikkäästi uneliaan viipyilevään laulamiseen eivät tunnu vuodet purevan, vaan lauluääni on yhtä hienossa tikissä kuin ukon tullessa bändiin vuonna 1987.

Fates Warning ei ole progemetallileimastaan huolimatta koskaan ollut pelkkää soittotaidon esittelyä eikä se briljeeraa turhaan tälläkään kertaa, vaan maestro Jim Matheosin sävelkynä ja kitarasoolot ovat yhtä tyylikkäitä kuin aina ja Joey Veran bassottelu ja Bobby Jarzombekin eloisa rytminen pohja pitää jälleen kerran huolen, että kappaleissa riittää pitkäksi aikaa bongailtavaa niin faneille kuin soittonörteillekin.

Musiikin mutkikkuudesta huolimatta keskiössä on edelleen yksittäisten kappaleiden melodioiden toimivuus, minkä vuoksi Fates Warningin levyille – lukuun ottamatta Disconnectedia (2000) ja FWX:ää (2004) – harvemmin eksyy tauhkaa. Theories Of Flight on yhtäältä lisää ”sitä samaa” eikä siltä ehkä löydy sitä Through Different Eyesin, We Only Say Goodbyen tai Monumentin kaltaista fanien ykkössuosikkia, mutta se on komeaa jatkoa kunniakkaan yhtyeen jo vuonna 1982 alkaneeseen saagaan.