FKA TWIGS: LP1

FKA TWIGS
LP1
Young Turks

FKA Twigsin parin ep:n, usean videon ja loistavan meksikolaisissa raunioissa kuvatun livevideon mittaista, verkkaista saapumista maailman musiikin kentälle seuraamista voisi verrata koteloitumiseen ja kotelosta ulos murtautumiseen. Se on selvä muutosprosessi − ihminen, joka on ollut jotain, muuttuu silmiemme edessä joksikin muuksi. Sekä musiikki että siihen liittyvät liikkuvat ja muut kuvat heijastavat tätä epävarmaa ja selvästi vaarojen varjostamaa perhoseksi kuoriutumista.

Twigsinä aiemmassa elämässään tunnettu entinen videoiden taustatanssija sijoittuu LP1:n kannen kuvassa jonnekin ihmisen ja nuken väliin. Muovin ja lihan ero on vaikea nähdä. Sisältä löytyy lisää kuvia, joissa taiteilija Jesse Kanda on manipuloinut omia kuviaan pidemmälle ja tulos tuo äärimmäisillään mieleen taidemaalari Francis Baconin groteskit muotokuvat. Outoa kyllä, ne tuntuvat jotenkin inhimillisemmiltä kuin kannen huomattavasti realistisempi kuva.

Musiikillisesti liikutaan tosiaan kuviin sopivalla alueella − atmosfäärit ovat vahvoja ja välillä vieraannuttavia. Sävellykset ovat välillä lähinnä viitteitä, ilmasta rutinoiden välistä noukittuja legato- tai jopa rubato-äänteitä ja henkäyksiä. LP1 muistuttaa usein vaseliinilla voidellun linssin läpi nähtyä Portisheadia. Vanhempi esikuva voisi olla Cocteau Twins ja vielä vanhempi taiteellisimmillaan hönkäilevä Kate Bush. Uudempiin referensseihin kuuluvat varmasti Jamie xx ja pikkuhiljaa taustamelun rakeisuuteen häviävä Beyoncé.

Cocteau Twins tuntuu lähimmältä kappaleessa Closer, jonka taustapulputus kuulostaa siltä kuin trap-haitsu olisi syötetty oskillaattorin läpi. Tulos on riemastuttava ja kappale on yksi levyn vahvimpia. Beyoncé pilkahtelee Give Upissa. Levyn huippukohdat ovat Two Weeks ja Numbers. Edellinen rakentuu pesunkestävän klassikkoriffin varaan ja kertosäe saavuttaa levyn eeppisimmät sfäärit Twigsin mainostaessaan omaa kykyään parantaa jonkun haavat naimalla. Jälkimmäisessä taas mietitään, oliko kertoja samankaltaisessa tilanteessa vain numero jollekin toiselle.

LP1 on vahva debyytti.