THE GATHERING: Souvenirs

THE GATHERING
Souvenirs
Psychonaut Records

Hollannin lahja tunnelmametallille on saanut jo kauan sitten pudottaa metalli-termin pois, sillä yhtyeen seikkailut koneellisemmassa ja kokeellisemmassa äänimaalailussa ovat jatkuneet jo muutaman levyn verran. Yhtyeen liukuminen pois metallista on jälkeenpäin ajateltuna ollut luonnollisen kehityksen tulosta, mutta aina yhtyeen aivoituksia ei ole ollut helppo ymmärtää.

Souvenirsin mielellään teilaisi näkemyksettömänä konetrippailuna, mutta ei asia aivan niinkään ole. The Gathering soveltaa jonkinlaista laid back -filosofiaa, sillä yleisilmeeltään levy edustaa hyvin rauhoittavaa ja ilmavaa ajatusmaailmaa. Yhtye uudistaa visiotaan jatkuvasti, mutta selkeä johtolanka levyjen välillä jää hieman epäselväksi.

Souvenirs tarjoilee varsin pelkistettyjä ja riisuttuja mielen matkamuistoja. Jotenkin odottaa, että The Gathering maalaisi visionsa polveilevammilla äänenpainoilla ja erityisesti alleviivaten huippukohtia, mutta kokonaisuus jää tällaisena perin valjuksi. Silti voimakkaasti kaiutetussa minimalismissa on voimaa. Se kulminoituu hauraan tunnelmallisiin melodioihin sekä Anneke van Giersbergenin kuulaaseen lauluääneen, joka on enemmän kuin paikallaan yhtyeen nykyisessä musiikissa.