GOJIRA: Magma

GOJIRA
Magma
Roadrunner

Synkkä, raskas, ahdistava, epätoivoinen. Muun muassa nämä adjektiivit nousevat mieleen, kun laittaa ranskalaisen Gojiran odotetun kuudennen albumin soimaan.

Levyn syntyprosessi on ollut Joe ja Mario Duplantierille erityisen raskas. Magma käsittelee muusikkoveljesten äidin vakavaa sairautta ja kuolemaa koskettavasti. Tästä syystä albumi tarpoo hyvin syvässä suossa. Joen äänessä on surun- ja vihansekaista raakuutta ja kappaleiden henkilökohtaisuus kuuluu. Mutta kuolemastakin löytyy myös kauneutta ja helpotus kärsimyksiin, kuten kaunis Low Lands ja albumin päättävä instrumentaali Liberation osoittavat.

Magma on kokonaisuus, jonka draamankaari etenee raskaalla poljennolla. Se ei ole monimutkaista progemetalliriffittelyä vaan tunnelmanluontia, maalailua. Se ei ole heviä vanhojen The Axe-, Oroborus- tai Planned Obsolescence -kappaleiden tapaan, vaan raskasta omassa kontekstissaan. Se saattaa myös käydä turhankin painavaksi, joistakin ehkä jopa yksitoikkoiseksi.

Gojiran soundi on edelleen tunnistettava, mutta vanhan lämmittelyä Magma ei ole. Valitettavasti se vaati suuren henkilökohtaisen menetyksen syntyäkseen.