Iced Earth hallitsee oikeat metallimaneerit – Incorruptible on pyhän kolminaisuuden täydentävä viimeinen palanen

Iced Earth
Incorruptible
Century Media

Iced Earth oli ja on mitä erinomaisin sulatusuuni maailman suurimpien metalliyhtyeiden maneereja. Aikana jolloin Iron Maiden, Metallica, Megadeth kuin Judas Priestkin etsiskeli identiteettiään musiikkinsa kustannuksella, Jon Schafferin yhtyeen kaltaiset yksiköt eivät trendien vaihtelusta välittäneet, vaan takoivat perinteille uskollista metalliaan. Harmillisesti ikonisimman laulajansa Matthew Barlow’n meno-paluuliikenne meinasi viedä siltä hengen.

Uudet alut ovat kuitenkin osoittautuneet Iced Earthille voimakkaiksi, ja aivan kuten Tim Owensin laulama The Glorious Burden (2004) myös nykyisen vokalistin Stu Blockin tulikaste Dystopia (2011) tärähti korville elinvoimaisena. Kuitenkaan se, ja varsinkaan seuraajansa Plagues Of Babylon (2014) eivät kovasta yrityksestä huolimatta tavoittaneet sitä sanoinkuvaamatonta melodiakielen euforiaa, jonka voimin bändi paalutti itsensä lukemattomien metallikuuntelijoiden sydämiin.

Incorruptible on hyvinkin todennäköisesti The Dark Sagan (1996) ja Something Wicked This Way Comesin (1998) vihdoinkin pyhäksi kolminaisuudeksi korottava epistola. Se on dynaaminen, hengittävä, tiivis ja osasensa mutkitta summaava kokonaisuus. Sen kappaleista löytyy selviä verrokkeja mainittujen albumien huippuhetkiin, eikä sen kuuntelemisesta saa tarpeekseen.