ILL NINO: Enigma

ILL NINO
Enigma
Soulfood

Amerikan latinalaisvähemmistön edustajista koostuva Ill Niño voi olla tulevaisuudessa suurikin legenda, sillä tuoreiden laskelmien mukaan latinot muodostavat muutaman vuosikymmenen päästä kansakuntansa enemmistön. Vaikka vuosien varrella yhtye on siirtynyt yhä pienemmän levy-yhtiön siipien suojiin, musiikki ei ole silti muuttunut kovinkaan paljon. Peruselementit ovat edelleen samat: latinalaista rytmiikkaa, espanjan kieltä ja amerikkalaistyylistä raskasta rockia yhdistellään yhä rohkeasti ja omaehtoisesti.

Enigma on yhtyeen uran tähän saakka kunnianhimoisin levytys. Takavuosina Ill Niño muistettiin vain nu-metal-jumputuksestaan ja halvoista kertosäkeistään, mutta nykyään yhtye uskaltaa rakentaa kappaleensa paljon omituisimmille koukuille ja polveilevimmille sovituksille. Silti kappaleiden kohokohdat ovat yhtä vetäviä kuin aikaisemminkin.

Herkkyys on vähitellen karissut pois Ill Niñon repertuaarista. Tilalle on tullut lähes sepulturamainen raskas tamppaus. Se on selkeästi omimman kuuloinen ratkaisu, sillä yhtyeen musiikki kuulostaa nyt rehellisemmältä kuin koskaan. Suunta vie yhtyeen varmasti vieläkin pidemmälle, mutta siihen saakka Enigman rytmit pistäkööt polvet notkumaan.