JARE & VILLEGALLE: Mustaa kultaa

JARE & VILLEGALLE
Mustaa kultaa
Monsp Records

Jare & Villegalle on räppiä, jonka sanoitukset pyörivät enimmäkseen urheilun, ja vielä lätkän, ympärillä. Levy meni Suomen myyntilistan ykköseksi. Vaikea keksiä parempaa keinoa kaataa hiekkaa erinäisten kuppikuntien kollektiivisen esinahan alle. Jos katsotaan vaikka Basso-lehden keskustelupalstaa, tässä on onnistuttu.

Ärsytys on todella helppo ymmärtää, mutta olen elänyt tämän levyn kanssa jo jonkin aikaa, enkä pysty mitenkään yhtymään oman sosiaalisen viitekehykseni närkästykseen, sillä tämä on todella toimiva paketti. Taustat ovat tykkiä tavaraa. Konkelin kasari-r’n’b-herutus tuo kesän. Nelisilmä kuulostaa aivan pohjoisenglantilaiselta donk-juntteilulta. Intro on kuin koko Rocky-sarja alle kolmessa minuutissa. Ainoa musiikillinen huti on Epoo, joka ei ole lyriikkanakaan kaksinen, varsinkaan verrattuna herkkuihin, kuten Nelisilmä, Faija, Edustusvaimo ja monet muut.

Jare & Villegalle on nykysuomalaista kansanmusiikkia ja arjen historian­kirjoitusta parhaimmillaan. Jätkät eivät ole maailman tiukimpia räppäreitä, mutta läpät ovat hyviä ja vierailijat valittu onnistuneesti: Juno, Ruudolf, Heikki Kuula, Pyhimys, Karrikoira.

Kova levy. Pulinat pois tai tulen pissimään muroihinne.