THE JAYHAWKS: Paging Mr. Proust

THE JAYHAWKS
Paging Mr. Proust

30 vuotta sitten americanan airueeksi syntynyt The Jayhawks on päätynyt karistamaan country-sävyt musiikistaan lähes tyystin. Toki Gary Lourisin johtama (Mark Olson on taas poissa) bändi on aina ollut mainettaan eklektisempi, mutta selvästi uudenlainen The Jayhawks -albumi käsillä nyt kuitenkin on.

60-lukulaisesti helisevään kitarapopiin, kevytpsykedeliaan ja voimapopiin hurahtanut The Jayhawks on merkillisen lähellä nykyistä Teenage Fanclubia – melodisia ja harmonioilla kuorrutettuja, kepeästi rullaavia ja lempeitä muotovaliolauluja, joista kuultaa läpi myös rakkaus äänekkäämpään vaihtoehtorockiin.

Pienet tuotannolliset kikkailut, kuten Pretty Roses In Your Hairin rusinaksi efektoidut rummut tai siellä täällä särötetty laulu, istuvat luontevasti albumin vanhanaikaiseen ja karheksi jätettyyn äänimaailmaan. Tuottajakaksikon Peter Buck (ex-REM) ja Tucker Martine kädenjälki on huolettoman kuuloista mutta epäilemättä äärimmäisellä huolellisuudella rakennettua.

Biiseistä kertoo paljon tämä: yritä ensin löytää levyltä yksikin huono sävellys, sitten yritä vastaavasti nimetä yksikin klassikkotason mestariteos. Paging Mr. Proust on yhtyeen vahvimpia kokonaisuuksia ja sen tyyli istuu heille moitteetta. Aavistuksen liiankin mukavasti.