JOEY RAMONE: Don´t Worry About Me

Arvio julkaistu Soundissa 02/2002.
Kirjoittanut: Antti Luukkanen.

Arvio

JOEY RAMONE
Don´t Worry About Me
Sanctuary

Viime huhtikuussa kilpajuoksunsa syövän kanssa hävinneen Joey Ramonen soololevy ei ilman päätähden hiippakunnan vaihtoa olisi varmastikaan ollut kovin merkittävä julkaisu, mutta Ramo-punkin päätepisteenä Don´t Worry About Meta kuunnellessa tajuaa kuinka tärkeä mies Joey oli punkille, rockille ja pop-kulttuurille ylipäätään. Puhkikalutusta What A Wonderful Worldistakin saadaan verevä Ramopunk-versio vaivatta ja koko levy on kovempi mitä emobändien vuosien soutamisen ja huopaamisen jälkeen menetetty kiinnostus olisi antanut myöten. Vaikka muiden veljesten soolotuotantoon ei ole ollut tarvetta paneutua, ei ota suurta riskiä väittäessään Joeyn joutsenlaulun olevan Ramonesin hajoamisen jälkeen klaanin paras albumi.

Pitkäaikaisen Ramo-tuottaja Daniel Reyn valvovan silmän alla tapahtuneet nauhoitukset saatiin valmiiksi ennen Joeyn kuolemaa, vaikka 49-vuotiaana menehtynyt solisti halusi tehdä lauluosuuksia vain ollessaan paremmassa kunnossa. Lopullinen valmistuminen jäi Joeylta vain miksausta vaille kesken.

Ensimmäinen mielikuva Don´t Worry About Mesta on puiseva perusrockalbumi, joka on sitä samaa keskitempoista paukutusta alusta loppuun vailla mielikuvitusta ja uudistumista, mutta kevyet sovitukset, entistä enemmän pääosassa oleva melodisuus ja napakat biisit herättävät noteeraamaan, että käsissä ei ole paitsi erään tarinan loppuluku vaan myös omilla avuillaan seisova mainio rock-levy. Siinä missä Marky Ramonen uusin soolo lähtee räkäisellä kaahauksellaan punk rockin uuden sukupolven kelkkaan, oli Joey vanhan liiton miehiä eikä hötkyillyt. Don´t Worry About Me olisi ollut luonteva jatke Ramonesin viimeisille säällisille kiekoille.

Lussu luenta Stoogesin 1969:sta olisi saanut jäädä tekemättä, mutta muuten Don´t Worry About Me on täyttä asiaa ja albumin voi jälkiviisaasti nähdä eräänlaisena tarinana Joeyn koko elämästä. What A Wonderful World katsoo maailmaa ensin pilven reunalta, sitten muistellaan menneitä aikoja ja lopuksi kauan sairastellut Joey pyytää Don´t Worry About Me.

Okei, lepää rauhassa, Joey. 

Muut artistin levyarviot

Lisää luettavaa