JOHANNA IIVANAINEN & 1N: Valmis

JOHANNA IIVANAINEN & 1N
Valmis
Texicalli

33-vuotiaaksi Johanna Iivanainen on kerinnyt moneen paikkaan, usein enemmän tai vähemmän jazzin puitteissa, mutta poppiakaan vierastamatta. Hänet on nähty muun muassa Korpi Ensemblessä, Otto Donnerin, Petri Puolitaipaleen ja Antti Sarpilan bändeissä sekä lauluyhtye JimJamMurMurissa. 1N:lläkin tämä on jo neljäs albumi.

Kehiin lähdettiin jonkinlaisena laulettuna ambient-poppina. Kolmannella levyllä (Outoja maita, 2008) linja, joka sisällöltään ei ole kauheasti muuttunut, katettiin lähes akustiseksi. Nyt mukana on taas pientä triphop- (erityisesti rumpusoundeissa) ja indierock-viritystä, mutta pääosassa ovat yhä alakuloisesti aika kapealla saralla mietiskelevät melodiat, joissa vainuaa paikoin pinnan alla iskelmääkin.

Iivanainen ei yllättäin osallistu biisien tekoon. Sävellykset tekee enimmäkseen kosketinsoittaja-haitaristi Matti Paatelma, sanat taas kitaristi Pekka Rautio.

Verkkaisissa lauluissa pohditaan elämän syvempiä lainalaisuuksia. Toisinaan sattuvasti, joskus hiukan kirkasotsaisesti. Jälkimmäinen piirre saattaa tosin juontua enemmän Iivanaisen varmasta ja heleästä, mutta jotenkin tosikkomaisesta laulusta. Osittain juuri siksi Valmis voi hyvinkin nousta listoille ja taatusti soi radioissa.