JOHN CALE: Shifty Adventures In Nookie Wood

JOHN CALE
Shifty Adventures In Nookie Wood
Domino

The Velvet Undergroundin perustajajäseniin lukeutuva John Cale täytti tänä vuonna 70-vuotta. Se on kunnioitettava ikä rockmusiikissa. Calea ikääntyminen ei ole hillinnyt kuin korkeintaan elämantapojen osalta. Hän on pesunkestävä avantgardisti, joka on ennättänyt tehdä VU:n jälkeisellä urallaan kokeellisen rockin ohessa niin ambientia kuin modernia klassista musiikkia amerikkalaisten minimalistien hengessäkin.

Merkki-ikää paaluttaa John Calen viidestoista soololevy, joka on ensimmäinen sitten vuoden 2005 Black Acetate -albumin. Shifty Adventures In Nookie Wood on varsin helposti lähestyttävä ja popmainen levy, jolla Cale ikään kuin alleviivaa elinvoimaisuuttaan. Yleistunnelma on lähellä esimerkiksi David Byrnen, David Bowien ja The Wiren 1990-luvun alun tuotantoa. Elektroniset rytmit luovat pohjan soundiarkkitehtuurille, joka on kauttaaltaan kestävää ja hienostunutta, aavistuksen gootahtavaa.

Myös biisintekijänä Cale on iskussa, ytimekäs ja terävä, ja lauluäänen perusteella herraa voisi luulla ainakin kolmekymmentä vuotta nuoremmaksi. Avaus­raita I Wanna Talk 2 U on tämän ajan supertuottaja Danger Mousen kanssa räätälöity hitti, joka voisi soida vaikka missä teinidiskossa. Osuvasti nimetyllä Hemmingwaylla Cale hakkaa pianoa nyrkillä ja kurittaa sähkökitaraa ties millä vibraattorilla.

Kohtalokas Nookie World on kuin Brian Enon tuottamaa Depeche Modea. December Rainsilla laulajan baritoni on kuin ikääntymistä alleviivaten muilutettu autotunella vammaiseksi jokellukseksi eikä Calen leikkivä lapsen mieli meinaa saada kojeesta millään tarpeekseen.