JONATHAN WILSON: Gentle Spirit

JONATHAN WILSON
Gentle Spirit
Bella Union

1960-luvulla Los Angelesin liepeillä sijaitsevan Laurel Canyonin ylle laskeutui mystinen aura. Unelmien Kanjonin kuuluisiin asukkaisiin kuuluivat muun muassa Arthur Lee, Roger McGuinn, Joni Mitchell, Jim Morrison ja Neil Young.

Muinoin Laurel Canyonin muusikoilla oli tapana kerääntyä soittelemaan Crazy Horse -kitaristi Danny Whittenin luokse. Jokunen vuosi sitten Jonathan Wilson ryhtyi herättelemään alueen kuuluisaa jamihenkeä. Hänen hienolla Gentle Spirit -levyllään kuullaankin lukuisia vierailijoita, kuten kosketinsoittajaveteraani Barry Goldbergia, The Jayhawksin Gary Lourisia ja The Black Crowesin Chris Robinsonia.

Ajallisesti Gentle Spirit -levyn äänikuva ja tunnelma sijoittuvat 1970-luvun alkuun. Analogisesti äänitetyn albumin soundi on mukavan pehmeä ja pölyinen, mutta välillä sähkökitara leikkaa tunnelmaa ronskilla otteella. Usein laulut soivat kuin makean savupilven alla ajelehtien. Wilson laulaa mystiset ja mietteliäät sävelmänsä kuiskaten, valitettavan värittömästi. Tunnelmaan täydellisesti sopivat tekstit ovat luontokuvia ja haaveita täynnä.

Aiemmin Jonathan Wilson on niittännyt mainetta kitaranrakentajana ja studiomaakarina. Liki 80-minuuttinen, unen ja valveen rajamailla keikkuva albumi toimii upeana näytteenä hänen taidoistaan kokonaisen musiikillisen universumin luojana. Tässä pitkätukassa on ainesta Fleet Foxesin ja Midlaken kaltaiseksi löydöksi Bella Unionin rosteriin.