JUKKA ORMA: Kultahiekkaa

JUKKA ORMA
Kultahiekkaa
Seal On Velvet

Kaivakaa friikkiliput esiin! Nyt on aihetta liehuttaa niitä!

Tätä on synnytetty Otto Donnerin tuotannolla Orman LeninKarma TotalSoundissa pitkään ja hartaasti, vaan ei otsa rypyssä. Jälki on hienosti linjassa ja poikkeaa nostalgialle nauravalla psykedeliallaan kaikista kilpailijoistaan, valtavirran vatvojista puhumattakaan. Kerrankin maan johtava toisinkitaroitsijaa tilittää vapaasti omaa sieluaan. Harvoin on pelottomasti seikkaileva kapinahenki ja kihelmöivä energia saatu näin rentouttavaan muotoon. Kultahiekkaa innoittaa joka kuuntelulla niin kuin vain parhaat levyt tekevät.

Asialla on uniikki trio. Tosin Jukan poika DJ Didier maustaa kohokasta paikoin. Sitä voisi olla enemmänkin. Mutta en minä valita. Orman tanakasti efektoidut kepit maalaavat taivaanrantaa loisteliaan pehmeästi välkehtivin värein Affe Forsmanin rumpusytkyttelyn ja Raoul Björkenheimin lakonisen sähköbasson luodessa niille herkullisen laiskasti funkyn pohjan. Ovelasti panoroitu sointi on power trio -kliseen vastakohta. Se viettelee, kujeilee eikä pelkää seurata Orman vaistomaisesti uusia näkökulmia etsivää, läpikotaisin psykedelistä mielikuvitusta. Blues on aina läsnä, mutta kuin unessa: hahmo on uusi. Monte Carlo kuulostaa happoa vetäneeltä Otis Rushilta. Jimi-vainaan hoodoo ilmenee koko ajan parhaalla mahdollisella tavalla. Ja kun Hawaikiwellä laskeudutaan maahan, boogie vierii mestarillisen rennosti.

Orma yllättää laulamalla viisi raitaa oivassa synkassa velmuun kokonaisuuteen. Sly & The Family Stonen Perhe-elämää coverretaan todella eletyn tuntuisesti. Lainaraidat tehdään täysin omiksi. Oton Kuka kertoisi minulle ja Kai Chydeniuksen/Aulikki Oksasen Sinua sinua rakastan viedään kunnon tripille, jälkimmäinen mutanttitangona.

Orman verbaalilahjakkuus loistaa rehvastelevassa Kilpa-autossa ja hitaassa rakkauballadissa Taikayö, joiden itseironinen psykologia panee väkisinkin hymyilemään. Mielipuolisella groovella siekkarimaisesti vääntävä Fuulaa on ilmetty single.

Kultahiekkaa panee sielun sykkimään. Ajatuskin tästä meiningistä livenä saa minut kiihtymään.