JUSSI SYREN AND THE GROUNDBREAKERS: The Old Home Place Ain’t The Same Anymore

JUSSI SYREN AND THE GROUNDBREAKERS
The Old Home Place Ain’t The Same Anymore
Snowflake

Pitkän linjan juurimuusikko Jussi Syrenin lähestymistapa musiikkiin paljastuu jo kansitaiteesta. The Old Home Place Ain’t The Same Anymoren tyylikäs paketointi seuraa värisävyjä ja kannen kirjasintyyppejä myöten tarkkaan yhtyeen edustaman tyylilajin bluegrassin sekä countryn klassista perinnettä. Sama pieteetti kuuluu myös Syrenin ja kumppaneiden soitantaan.  

Oikeaoppisella bluegrass-kvintetillä loihdittu svengi on napakka ja livenä taltioitu akustinen pakka soi komeasti. Yhtyeen kappaleet, sovitukset ja tulkinta ovat tyylipuhdasta toisintoa 1940–1960-luvun perinteisestä bluegrassista. Rootspiireissä tällaista jonkin genren tyylipiirteiden tarkkaa jäljentämistä kutsutaan usein hieman harhaanjohtavasti autenttisuudeksi.

Muodoltaan Syrenin ja The Groundbreakersin puritanismi on moitteetonta, mutta itse koettu ja oivallettu ulottuvuus tästä puuttuu. Aitouden metsästys menee paikoitellen komiikan puolelle. Pingotetulla etelän aksentilla lauletut ja itse kirjoitetut Tennesseen ja Kentuckyn lapsuusvuosia käsittelevät tekstit vaikuttavat roolipeliltä.

Miltähän kuulostaisi, jos joku Appalakkien poika metsästäisi suomalaisen tangon sielua ja yrittäisi laulaa tismalleen kuin romanit meillä?