KEMOPETROL: A Song & A Reason

KEMOPETROL
A Song & A Reason
Warner Music

Laura Närhen soololevy Suuri sydän (2010) oli menestys, mutta Kemopetrolin laulajana hän vaikuttaa edelleen viihtyvän luontaisimmassa ympäristössään. Kemopetrol on kokonaisuutena enemmän kuin Kalle Koiviston biisit ja Närhen ääni, ja A Song & A Reasonista muodostuu yksi bändin uran merkkipaaluista. Vakuuttavampaa paluuta levytysrintamalle viiden vuoden tauon jälkeen olisi ollut hankala kuvitella.

Kemopetrolin viides albumi ei kuulosta järjestelemättömältä ideavarastolta, vaan ennen kaikkea vahvalta kokonaisuudelta. Ainoastaan sinänsä komea singlebiisi Changing Lanes sisältää liikaa tavaraa ja hienosäätöä. Toinen hieman häiritsevä tekijä levyllä on Grand Prize/Fireplacen tarpeettoman raskassoutuinen alkuosa. Kyseinen vaikutelma ei kuitenkaan liity dubstepin saastuttamaan levynulkoiseen äänimaailmaan, sillä Kemopetrol ei yritä olla sen ajankohtaisempi kuin ennenkään. Tyylikäs tarjoilu syntyy triphopin, Radioheadin ja 1980-luvun popin raaka-aineista, eikä albumin breakahtavista rytmeistä ja kauniista melodioista löydy nimeksikään edes suomalaista karkeutta.

A Song & A Reasonin yleisilme on haikea mutta lohduttava. Kemopetrol onnistuu pitämään yllä pientä jännitystä läpi levyn. Näin ollen se on kuin öinen automatka tuntemattomaan kohteeseen ilman, että rattiin nukahtamisesta olisi vaaraa.